(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2017)
Makalah ini bertujuan melihat perkembangan,sumbangan, cabaran dan potensi sistem kewangan Islam moden dalam konteks perdagangan antarabangsa. Kaedah kualitatif digunakan bagi menganalisis kajian terdahulu dan bahan terbitan, termasuklah polisi kementerian, universiti dan fakulti. Kajian mendapati sistem kewangan Islam moden berkembang pesat secara konsisten pada peringkat nasional dan global, malah mempunyai daya saing yang tinggi dan menawarkan pelbagai nilai tambah. Walau bagaimanapun, Islamophobia dan bias terhadap Islam yang semakin menular tanpa kawalan sedang dan akan terus menjejaskan perkembangan sistem kewangan Islam global. Dapatan kajian dapat mengenal pasti sumbangan dan cabaran yang dihadapi oleh sistem kewangan Islam moden. Kata kunci:kewangan Islam, perbankan Islam, undang-undang, syariah, Islamophobia