(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2018)
Artikel ini menganalisis definisi dan konsep keadilan restoratif, serta membandingkannya dengan keadilan retributif. Merujuk prinsip Basic Principles on the Use of Restorative Justice Programmes in Criminal Matters, artikel ini menganalisis kaedah keadilan restoratif yang melindungi hak pesalah dan hak mangsa jenayah, serta melihat kedudukan Akta Kanun Tatacara Jenayah 2012 sama ada melindungi hak pesalah dan hak mangsa jenayah atau tidak seperti pendekatan keadilan restoratif. Hasil kajian mendapati walaupun Malaysia tidak melaksanakan keadilan restoratif, namun terdapat elemen keadilan restoratif dalam akta tersebut yang menjaga hak pesalah dan hak mangsa. Prinsip keadilan restoratif yang digariskan oleh PBB boleh dijadikan rujukan oleh Malaysia sekiranya ingin melaksanakan keadilan restoratif bagi menambah baik sistem keadilan jenayah sedia ada. Kata kunci: keadilan restoratif, hak tertuduh, hak mangsa, keadilan retributif, kes jenayah