(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2020)
Status al-mafqud penting untuk masyarakat Islam dan bukan Islam kerana proses pembahagian harta al-mafqud akan menjadi sukar sekiranya tidak diketahui sama ada al-mafqud itu masih hidup atau pun sudah mati. Oleh itu, anggapan kematian perlu dilakukan oleh mahkamah supaya status al-mafqud dapat diputuskan dengan muktamad. Tujuan makalah ini adalah untuk membuat perbandingan antara anggapan kematian menurut undang-undang sivil dengan syariah di Malaysia, serta penilaian semasa terhadap anggapan kematian seperti yang diamalkan di mahkamah sivil dan mahkamah syariah. Didapati terdapat ketidakseragaman pada peruntukan undang-undang dalam tempoh membentuk anggapan kematian al-mafqud di mahkamah sivil dan mahkamah syariah. Berdasarkan kes mahkamah, waris al-mafqud yang beragama Islam mempunyai pilihan untuk ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah bagi mendapatkan pengisytiharan anggapan kematian al-mafqud. Kata kunci: al-mafqud, orang hilang, anggapan kematian, mahkamah sivil, mahkamah syariah