(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2022)
Hak kesamarataan terhadap warganegara atas alasan jantina telah dijamin di bawah Perkara 8(2) Perlembagaan Perseketuan dan triti hak asasi manusia antarabangsa. Walaupun hak kesamarataan mereka telah dijamin, golongan transgender mendakwa mereka masih menerima diskriminasi dan layanan tidak sama rata terutamanya ketika mendapatkan rawatan kesihatan. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk melihat sejauh mana kewujudan undang-undang domestik dan perjanjian antarabangsa yang telah meletakkan piawaian tertinggi mengenai layanan terhadap individu yang mempunyai kecelaruan identiti jantina atau transgender diaplikasikan di Malaysia. Kaedah yang digunakan dalam menyelesaikan kajian ini adalah melalui rujukan dan juga temu bual. Dalam kajian ini, pengkaji berjaya melihat bahawa hak kesamarataan yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan adalah tidak mutlak dan tertakluk pada undang-undang lain yang berkaitan. Penyelidik juga berjaya mengenal pasti beberapa alternatif yang boleh digunakan agar permasalahan berkaitan diskriminasi terhadap golongan transgender ini dapat diselesaikan, iaitu dengan penguatkuasaan undang-undang yang lebih tegas dan penetapan suatu tindakan yang lebih berat oleh kerajaan Malaysia terhadap pengamal kesihatan apabila berlaku diskriminasi terhadap golongan transgender. Kata kunci: Transgender, kesamarataan, undang-undang domestik, undang-undang antarabangsa, Kementerian Kesihatan Malaysia, Perlembagaan Persekutuan Teks penuh: PDF