(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2022)
Kebebasan ahli akademik merupakan asas pembentukan masyarakat yang berpengetahuan. Kebebasan akademik perlu ditegakkan serta diampuhkan bagi menjamin kesinambungan penyampaian ilmu pengetahuan dapat dilaksanakan secara telus dan terbuka. Walau bagaimanapun, kebebasan ini menjadi tajuk perbincangan yang hangat diperkatakan dalam kalangan masyarakat kerana terdapatnya sekatan yang memungkinkan perkembangan ilmu pengetahuan tidak dapat dijalankan secara mampan. Persekutuan Malaysia, Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib Dan Surcaj) 2000 (Akta 605), Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (Akta 30), Akta Pendidikan 1996 (Akta 550), Akta Pendidikan Tinggi Swasta 1996 (Akta 555), Akta Majlis Kebangsaan Pendidikan Tinggi 1996 (Akta 546), Akta Agensi Kelayakan Malaysia 2007 (Akta 679) dan Perlembagaan universiti-universiti merupakan antara sebilangan rangkaian akta penting yang perlu diperbahaskan secara rinci agar perkara yang berkaitan dengan kebebasan ahli akademik di Malaysia dapat diperjelas serta diletakkan semula pada landasan yang betul. Objektif makalah ini adalah untuk membincangkan peruntukan undang-undang yang secara langsung atau secara spesifik berkait rapat dengan kebebasan ahli akademik, khususnya melibatkan ahli akademik yang sedang berkhidmat di institusi pendidikan tinggi di Malaysia. Kesan langsung yang dapat dinyatakan dalam makalah ini ialah terdapatnya beberapa peruntukan undang-undang tersebut yang memerlukan penelitian semula secara segera bagi memastikan hasrat dan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan untuk melahirkan modal insan yang holistik dan bersepadu bagi mendepani cabaran era globalisasi ini dapat direalisasikan secara efektif. Kata kunci: Perlembagaan Persekutuan, Falsafah Pendidikan Kebangsaan, sekatan, pendidikan, kebebasan ahli akademik, modal insan Teks penuh: PDF