Tranformasi Bidang Kuasa Mahkamah Syariah di Malaysia: Penilaian Semula terhadap Hukuman Takzir: (Transformation of the Jurisdiction of the Syariah Courts in Malaysia: Re-Evaluation of Takzir Sentences) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2017)
Skop hukuman takzir dalam perundangan Islam sebenarnya lebih luas dan tidak terbatas kepada hukuman denda maksimun RM5000, penjara maksimum tiga tahun atau maksimum enam kali sebatan seperti yang diperuntukkan oleh Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Pindaan 1984) [Akta 355]. Walaupun Akta ini telah dipinda buat kali terakhir pada tahun 1984, namun pindaan yang dilakukan masih tidak menepati tujuan hukuman uqubah takzir yang sebenar dalam perundangan Islam. Oleh itu, hukuman takzir perlu disemak dan dimurnikan agar sentiasa relevan dengan perubahan semasa. Makalah ini membincangkan keluasan skop hukuman takzir yang diperlihatkan pada zaman awal Islam, pelaksanaannya kini di mahkamah syariah, faktor yang menghalang transformasi bidang kuasa, serta kaedah penyelesaiannya agar anjakan paradigma ini dapat mentransformasikan hukuman takzir ke suatu tahap yang lebih baik.Kata kunci: hukuman takzir, perundangan Islam, bidang kuasa jenayah, mahkamah syariah