Rangka Kerja Pengurusan Risiko Syariah Institusi Kewangan Islam: Aplikasi Global Menangani Risiko Ketidakpatuhan Syariah: (Sharia Risk Management Framework for Islamic Financial Institutions: Its Global Application in Managing Sharia Non- Compliant Risk) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2017)
Institusi kewangan Islam pada masa kini tidak sahaja terdedah kepada risiko yang dihadapi oleh institusi kewangan konvensional, malah terpaksa berhadapan dengan risiko menurut perspektif syariah berdasarkan konsep kebertanggungjawaban syarak bagi memastikan semua operasi dan produk kewangan yang ditawarkan kepada pengguna memenuhi kehendak syarak. Oleh itu, semua institusi kewangan Islam perlu mewujudkan Rangka Kerja Amalan Pengurusan Risiko Syariah supaya dapat memantau pematuhan syariah dalam setiap aktiviti perbankan yang dijalankan.Kata kunci: Amalan Pengurusan Risiko Syariah, kepatuhan syariah, kewangan Islam, institusi kewangan konvensional, sistem perbankan