Memelihara Kemurnian Akidah dan Amalan Muslim: Peranan dan Cabaran Institusi Mufti dalam Era Globalisasi: (Protecting the Purity of Muslims' Belief and Deeds: The Role and Challenges of the Institution of Mufti in the Era of Globalization) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2017)
Makalah ini membicarakan peranan institusi mufti mengeluarkan fatwa untuk memurnikan akidah dan amalan Muslim pada era globalisasi yang kian mencabar. Di Malaysia, hanya aliran Ahli Sunah Waljamaah yang diterima oleh undang-undang. Atas premis ini, ajaran yang bertentangan akan difatwakan sebagai sesat dan oleh yang demikian dilarang. Dicadangkan juga sifat yang sepatutnya dimiliki oleh golongan pewaris para nabi dan beberapa saranan bagi menjayakan lagi peranan institusi mufti di Malaysia.Kata kunci: mufti, akidah, amalan, Malaysia, globalisasi