Konsep Penamaan dalam Sistem Perbankan, Takaful dan Caruman: Implikasinya menurut Perspektif Perundangan Islam: (Nomination in the Banking,Takaful and Contribution System:Its Implications from the Perspective of Islamic Law) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2018)
Artikel ini menganalisis konsep penamaan dalam system perbankan, takaful dan caruman, serta implikasinya menurut perspektif perundangan Islam. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif secara analisis kandungan. Hasil kajian mendapati pengenalan penamaan dalam sistem kewangan Islam memberikan pilihan kepada penyimpan, peserta takaful dan pencarum dalam pengurusan pengagihan harta selepas berlaku kematian, mempercepat proses pembayaran, serta mencadangkan langkah yang boleh dilaksanakan untuk melindungi kepentingan penerima yang berhak terhadap harta simati.Kata kunci: penamaan, implikasi, perbankan, takaful, caruman