Pencegahan dan Hukuman Perbuatan Buang Bayi menurut Perundangan Syariah dan Sivil di Malaysia: Cukupkah Undang-undang yang Ada? (Prevention and Punishment for Baby-Dumping according to Syariah and Civil Law in Malaysia: Is the Law Adequate?) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2018)
Kes pembuangan bayi adalah antara perbuatan tidak berperikemanusiaan yang semakin membimbangkan dan mendapat liputan meluas di Malaysia. Ekoran itu, Kabinet Malaysia memutuskan bahawa kes pembuangan bayi hendaklah disiasat sebagai kes bunuh atau percubaan membunuh bagi mencegah masyarakat melakukan kesalahan tersebut. Artikel ini mengkaji sama ada kerangka perundangan yang berkaitan dengan hukuman dan pencegahan terhadap kesalahan tersebut mencukupi atau tidak bagi membendung perbuatan tersebut daripada berlaku. Didapati bahawa peruntukan kesalahan yang berkaitan dengan nyawa dan tubuh badan seperti membunuh, percubaan membunuh, serta perbuatan yang menyebabkan kematian dan kecederaan boleh didakwa di bawah Kanun Keseksaan dan Akta Kanak-kanak 2001. Peruntukan kesalahan di bawah Akta Kesalahan Jenayah Syariah juga didapati mencukupi bagimencegah kesalahan khalwat, percubaan persetubuhan haram, dan sebagainya.Walau bagaimanapun, pelbagai usaha perlu ditingkatkan bagi menguar-uarkannya kepada masyarakat.Kata kunci: pembuangan bayi, kesalahan membunuh, hukuman, pencegahan, undang-undang syariah, undang-undang sivil