Pengumpulan dan Penyediaan Data Statistik Mahkamah Syariah: Kajian di Pahang dan Pulau Pinang: (Collection and Preparation of Shariah Courts' Statistical Data: Studies in Pahang and Penang) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2016)
Makalah ini bertujuan menguji ketepatan data statistik kes yang didaftarkan dan diselesaikan oleh mahkamah syariah di Malaysia dengan mengambil negeri Pahang dan Pulau Pinang sebagai sampel kajian. Metodologi kajian menggunakan data primer daripada fail mahkamah dan temu bual. Kajian bertujuan untuk mengenal pasti isu dan masalah yang dihadapi oleh mahkamah syariah semasa mengumpul dan menyimpan data dengan tujuan untuk mengaitkannya dengan keberkesanan pihak mahkamah menguruskan kes. Daripada data yang dianalisis didapati data statistik yang ditunjukkan oleh mahkamah syariah boleh dipersoalkan kerana terdapat sebanyak 17.1 peratus perbezaan antara data yang disediakan oleh mahkamah syariah berbanding dengan rekod yang terdapat dalam buku kausa mahkamah syariah. Beberapa saranan penambahbaikan dikemukakan di akhir makalah.Kata kunci: data statistik kes, mahkamah syariah, rekod, pengurusan mahkamah