Definisi Wali dalam Pernikahan: Perspektif Fiqh dan Undang-undang Keluarga Islam di Malaysia: (The Definition of Wali (Guardian) in Marriage from the Perspective of Fiqh and Family Law in Malaysia) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2015)
Makalah ini membincangkan konsep wali dengan mengkhususkan perbincangan terhadap definisi dan kategorinya berasaskan perspektif fiqh dan perundangan di Malaysia. Perbandingan secara kritikal turut dilakukan terhadap peruntukan undang-undang keluarga Islam di negeri-negeri di Malaysia dengan memfokuskan pentafsiran dan kategori wali. Tafsiran undang-undang adalah penting untuk menjelaskan takat bidang kuasa wali dan memudahkan prosedur kehakiman dalam menyelesaikan kes berkaitan dengan pengesahan atau pembatalan akad pernikahan, atau dalam kes perpindahan kuasa wali. Tidak dinafikan perbezaan pandangan dalam kalangan fuqaha merupakan elemen terpenting untuk menzahirkan kesyumulan syariat Islam. Namun, aspek keseragaman peruntukan perundangan merupakan pemangkin dalam usaha menjamin sistem kehakiman syariah di Malaysia menjadi lebih efektif dan sistematik.Kata kunci: syariah, wali, pernikahan, perspektif fiqh, undang-undang keluarga Islam