Memahami Peranan Pihak-Pihak Berkepentingan Utama dan Cabaran dalam Usaha Mengembangkan Pelancongan Perubatan Patuh Syariah di Malaysia: Suatu Perspektif Undang-undang (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2023)
Pencarian rawatan penjagaan kesihatan yang disesuaikan dengan kepercayaan agama dan etika telah menjadi popular dalam persekitaran pelancongan perubatan yang berubah-ubah. Kajian ini mengupas tentang pelancongan perubatan patuh syariah di Malaysia yang kompleks, yang menekankan peranan kritikal pihak berkepentingan dalam rangka kerja perundangan yang lengkap. Kaedah yang digunakan untuk kajian ini adalah bersifat doktrinal. Satu isu penting yang timbul ialah kekurangan penglibatan antara penyedia penjagaan kesihatan dengan organisasi kerajaan yang sesuai dalam usaha membangunkan pelancongan perubatan patuh syariah. Kajian ini terlebih dahulu mengenal pasti pihak berkepentingan yang berkaitan yang mempromosikan pelancongan perubatan patuh syariah. Kajian ini kemudiannya menganalisis peranan agensi kerajaan yang berkaitan, penyedia penjagaan kesihatan, dan alim ulama yang menangani isu ini, di samping kebimbangan undang-undang dan keperluan agama. Penyelidikan ini meneliti halangan dan potensi untuk menyelaraskan amalan pelancongan perubatan dengan prinsip syariah. Siasatan terhadap penglibatan pihak berkepentingan dalam rangka kerja perundangan menyerlahkan keperluan kritikal untuk menyelaraskan prinsip Islam dan perkhidmatan penjagaan kesihatan moden, seterusnya menyokong perkembangan pelancongan perubatan patuh syariah di Malaysia. Kajian ini menganjurkan pembentukan Jawatankuasa Penasihat Syariah untuk menyelia pihak yang berkepentingan. Jawatankuasa ini memastikan bukan sahaja semua pihak berkepentingan utama dirujuk, tetapi juga memainkan peranan aktif dalam urusan menasihati agensi kerajaan tentang dasar dan langkah penting melalui penyelidikan bersepadu. Strategi kerjasama ini bertujuan untuk merapatkan jurang antara Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) selaku institusi bertanggungjawab dengan kementerian berkaitan dan penyediaan penjagaan kesihatan selain mempromosi sektor ini pada peringkat global. Jawatankuasa ini diharapkan dapat mewujudkan persekitaran sinergi yang meningkatkan profil pelancongan perubatan patuh syariah di Malaysia.Kata kunci: Pelancongan perubatan, patuh syariah, pihak-pihak berkepentingan, cabaran, JAKIM, MalaysiaTeks penuh: PDF