(untitled) (Malay Literature, 2015)
Paradigma berdasarkan sains dan epistemologi menerangkan konsep pemikiran tertentu. Dalam kajian ini yang perlu difahami ialah paradigma gender. Menurut Gamble, paradigma ialah struktur kepercayaan mengenai cara lelaki dan wanita sepatutnya bertindak, dan peranan yang harus mereka laksanakan. Paradigma gender di Malaysia amat dikawal oleh agama dan budaya. Paradigma ini mengalami perubahan dengan berlalunya masa, tetapi adakah peralihannya signifikan? Pada dasarnya dua faktor utama yang mempengaruhi interaksi antara sesama wanita, dengan lelaki dan masyarakat. Paradigma lama menampilkan wanita bersifat lemah, tidak sebijak lelaki, tidak boleh memimpin, dan telah ditentukan sebagai suri rumah meskipun mereka berpelajaran. Pesan orang tua-tua, walau setinggi mana pelajaran seseorang wanita itu, tempatnya masih di dapur. Paradigma ini dicabar oleh wanita terutamanya penulis novel roman yang akan dibincangkan dalam makalah ini. Makalah ini menganalisis dua novel Melayu, Tak Seindah Mimpi oleh Sharifah Abu Salem dan Adam dan Hawa oleh Aisya Sofea. Tumpuan penelitian terhadap paradigm gender yang dipaparkan dalam kedua-dua novel ini menggunakan teori feminis. Kata kunci: paradigma baharu, wanita Melayu, novel roman, teori feminis, peranan gender