Etika Pentadbiran dalam Sirih Bertepuk Pinang Menari dan Mana Setangginya? Noordin Hassan: (Administrative Ethics in Noordin Hassan's Sirih Bertepuk Pinang Menari and Mana Setangginya?) (Malay Literature, 2015)
Kebimbangan Sasterawan Negara Dato' (Dr.) Noordin Hassan's tentang penyalahgunaan kuasa boleh dilihat dalam semua drama beliau, lebih lagi dalam drama-drama Sirih Bertepuk Pinang Menari (1992) and Mana Setangginya? (1999). Sirih Bertepuk Pinang Menari tampak kemelayuannya, manakala Mana Setangginya? mengandungi mesej yang lebih global dan universal. Lapisan pertama drama-drama Noordin akan menawarkan penyelidik peluang untuk mencari penyata utama drama atau mencari kesignifikanannya dalam jalan cerita utama; atau kelihatannya sebegini rupa. Seperti apa yang dikatakan oleh Noordin dalam Sirih Bertepuk Pinang Menari, "Kalau mustahil apa dikata, carilah pula apa tersirat." Isu etika pentadbiran dan tadbir urus adalah penyataan utama Noordin yang "tersirat" di sebalik komedi, cinta dan keindahan kedua-dua drama. Kata kunci: administrative ethics, governance, Noordin Hassan, tersirat