Kreativiti dan Kepengarangan dalam Novel Sejarah: Analisis Bandingan antara Tun Perak Paduka Raja oleh Affifudin Omar dan Gajah Mada Makar Dharmaputra oleh Langit Kresna Hariadi (Malay Literature, 2022)
Umumnya, penghasilan novel sejarah menuntut ketepatan fakta oleh pengarang dalam usaha menyampaikan ceritanya. Namun begitu, sebagai karya sastera, unsur-unsur yang berkaitan dengan kreativiti tidak dapat dielakkan bagi memastikan karya yang dihasilkan dapat menarik perhatian pembaca. Malah, setiap pengarang mempunyai daya kreatif dan kepengarangan yang tersendiri atau berbeza dalam penghasilan novel sejarah. Oleh itu, kajian ini bertindak melakukan analisis bandingan daya kreativiti dan kepengarangan dalam novel sejarah antara karya Affifudin Omar dari Malaysia dan Langit Kresna Hariadi dari Indonesia. Novel sejarah yang menjadi pilihan dalam kajian ini ialah Tun Perak Paduka Raja (2017) dan Gajah Mada Makar Dharmaputra (2012). Analisis perbandingan dalam kajian ini menggunakan prinsip-prinsip intertekstualiti oleh Kristeva (1980) bagi mengukur daya kreativiti dan kepengarangan penulis dalam mengolah teks kesusasteraan tradisional untuk dijadikan novel sejarah. Perkara ini akan menonjolkan kelebihan dan kelemahan antara kedua-dua pengarang. Kajian ini adalah penting bagi memperlihatkan dinamika pemikiran pengarang novel sejarah Nusantara.Teks penuh: PDF