Ideologi Romantis dan Kolonial Thomas Stamford Raffles dalam Penghasilan Manuskrip Hikayat Damar Bulan (Malay Literature, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengungkap ideologi romantisisme-kolonial Thomas Stamford Raffles yang bertindak sebagai pelindung dalam penghasilan manuskrip Hikayat Damar Bulan (RAS 11). Kajian ini menggunakan analisis naratif untuk meneliti pemaparan Damarwulan dalam teks tersebut, diikuti dengan analisis diskursif dalam rangka kerja kodikologi (sejarah pengumpulan manuskrip: tahun, asal-usul, penulis, dan penaung), serta konteks sejarah penjajahan British di Jawa. Kajian mendapati bahawa Hikayat Damar Bulan disiapkan pada tahun 1815 di bawah kehendak dan arahan Raffles. Manuskrip ini disalin daripada Serat Damarwulan dan persembahan wayang krucil yang popular di sepanjang pantai utara Jawa Tengah. Dalam cerita ini, Damarwulan digambarkan sebagai seorang wira yang mengekalkan dan melindungi integriti Majapahit daripada ancaman Menak Jingga, satu kedudukan naratif yang melambangkan susunan ideal. Kedudukan ini menunjukkan bahawa manuskrip tersebut mengandungi penggambaran romantis tentang susunan ideal semasa era Hindu-Buddha Majapahit, berbanding dengan kuasa Islam pada abad ke-19 di Jawa yang dianggap Raffles sebagai sumber kemusnahan kerana mengancam susunan kolonial. Manuskrip ini berfungsi sebagai bukti material romantisisme Raffles, yang menginginkan susunan harmoni. Dengan susunan ini, kuasa kolonial dapat diinstitusikan dan berfungsi tanpa tentangan. Oleh itu, kajian ini menekankan bahawa Hikayat Damar Bulan dihasilkan dengan didorong oleh romantisisme yang terikat rapat dengan kehendak dan kepentingan ekonomi kolonialisme, yang dikenali sebagai romantik-kolonialisme di Jawa abad ke-19. Oleh itu, kajian ini merumuskan bahawa Hikayat Damar Bulan merupakan sebuah naskhah romantik yang dihasilkan bagi mengartikulasikan ideologi romantisisme Raffles, iaitu suatu ideologi yang berkembang secara diskursif dalam kalangan sarjana kolonial pada abad ke-19.Teks penuh: PDF