(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2017)
Pada zaman kegemilangan Kesultanan Aceh Darussalam pada abad ke-17, lahirnya suatu bentuk penulisan yang khusus memberikan nasihat dan panduan tentang pemerintahan kepada raja dan para pembesar yang dikenali sebagai adab ketatanegaraan, iaitu Taj al-Salatin (1604) dan Bustan al-Salatin (1638). Naskhah yang lahir pada zaman pemerintahan Sultan Alauddin Riayat Shah (1589-1604), Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam (1606-1636) dan Sultan Iskandar Thani (1636-1641) mencirikan sebahagian daripada keunggulan peradaban dan teras kekuatan politik pemerintahan raja Aceh pada masa lalu. Walau bagaimanapun, kedudukan Taj al-Salatin sebagai karya adab ketatanegaraan terawal di Aceh kini boleh dipersoalkan dengan penemuan dua buah naskhah Nasihat al-Muluk nukilan Imam al-Ghazali dan Syeikh Husain Wa’iz al-Kashifi yang menjadikan jumlahnya kepada empat buah karya dalam sejarah persuratan Melayu Aceh. Keempat-empat buah naskhah manuskrip Jawi tersebut memiliki ciri keistimewaannya yang tersendiri. Kata kunci: Kesultanan Aceh Darussalam, adab ketatanegaraan, Taj al-Salatin, Bustan al-Salatin dan Nasihat al-Muluk, sejarah persuratan Melayu, manuskrip Jawi