(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2017)
Waadat atau kontrak sosial dalam Sejarah Melayu (Salatus Salatin) merupakan suatu unsur yang signifikan dalam budaya politik Melayu tradisional. Kontrak sosial ini mencorakkan arena politik Melayu pada zaman prakemerdekaan dan pascakemerdekaan. Kesan konstruksi kolonial terhadap politik masyarakat Melayu menyebabkan berlakunya transformasi budaya politik daripada kepatuhan kepada raja Melayu beralih kepada kolonial British dan kemudiannya kepada pemimpin Melayu bukan aristokrat. Kajian mendapati sifat ketaatan orang Melayu masih samar-samar jika dijelaskan menggunakan konsep hegemoni semata-mata. Pendekatan konsep ketaatan semula jadi (natural obedience) diterapkan untuk membincangkan isu ketaatan orang Melayu terhadap pemerintah yang lahir daripada naluri secara semula jadi. Kata kunci: waadat, kontrak sosial, budaya politik, ketaatan