(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2017)
Makalah ini membicarakan perjuangan menentang penjajah di Pahang dengan memfokuskan hubung kait perjuangan yang berlaku dengan doktrin jihad dalam Islam. Tinjauan dilakukan menggunakan data kepustakaan yang dianalisis secara induktif, deduktif dan komparatif. Hasil kajian membuktikan bahawa elemen jihad wujud dalam perjuangan pahlawan Melayu di Pahang untuk mempertahankan tanah airnya. Doktrin tersebut lahir kesan penyebaran ilmu Islam yang berkembang dan kukuh di Pahang, wujudnya jaringan ulama dan karya mereka, serta faktor keadaan zaman. Kata kunci: perjuangan, penjajah, jihad, ulama, Pahang