(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2024)
Seni Abstrak Ekspresionis Malaysia terus memberikan impak dan mempengaruhi arena seni negara sejak akhir 1950-an. Seniman Malaysia seperti Syed Ahmad Jamal, Yeoh Jin Leng, Latiff Mohidin dan Chew Teng Beng telah bereksperimen dan meneroka abstrak dalam usaha mencari gaya yang berbeza, seterusnya menyumbang kepada konteks seni Malaysia yang dinamik dan sentiasa berubah. Sebagai pelopor terawal seni Abstrak Ekspresionis di Malaysia, pengaruh mereka masih kuat sehingga kini, seperti yang dapat diperhatikan melalui karya pelukis berikut yang mencapai kemasyhuran dalam arena seni abstrak Malaysia pada akhir 1970-an: Sharifah Fatimah Zubir, Yusof Ghani, Rafiee Ghani, Suzlee Ibrahim, dan Awang Damit Ahmad. Oleh itu, makalah ini bertujuan untuk menjelaskan hubungan antara kreativiti seni abstrak dengan seniman yang disebutkan dengan mengkaji karya terpilih yang dihasilkan oleh mereka. Dalam kes ini, strategi domestikasi memudahkan transformasi Abstrak Ekspresionisme menjadi penciptaan seni sembilan orang seniman Malaysia, yang menggunakan pendekatan abstrak yang pelbagai untuk menyampaikan semangat dalaman mereka. Berdasarkan pemerhatian pengarang, pelbagai trend abstrak yang pelbagai membentuk hubungan antara dua generasi artis Malaysia ini. Melalui aplikasi kaedah analisis visual oleh Edmund Felman, karya mereka akhirnya memperlihatkan pelbagai trend abstrak yang menyumbang kepada kepelbagaian seni Abstrak Ekspresionis Malaysia, yang boleh dilihat dalam abstrak gerak isyarat, tulen, organik, dan kaligrafi. Teks penuh: PDF