(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2025)
Conquer: Lahad Datu (Takluk: Lahad Datu) merupakan sebuah filem Malaysia yang diterbitkan pada tahun 2024, diinspirasikan daripada pencerobohan kehidupan sebenar yang berlaku di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah pada 11 Februari 2013 oleh militan Sulu yang membawa kepada pelancaran Operasi Daulat oleh pasukan keselamatan Malaysia. Dalam landskap filem tempatan, adaptasi sinematik berdasarkan peristiwa sejarah masih agak jarang ditemukan. Kebanyakan adaptasi cenderung untuk memberikan tumpuan pada novel popular, menjadikan filem ini sebagai pengecualian yang ketara. Kajian ini bertujuan untuk meneroka jalan cerita yang dipersembahkan dalam filem dan mengkaji elemen utama yang diketengahkan dalam adaptasi. Dengan menggunakan teori adaptasi Linda Hutcheon sebagai rangka kerja, penyelidikan ini menganalisis cara peristiwa sejarah diubah menjadi naratif filem. Kajian ini menggunakan analisis kandungan sebagai metodologi, dengan memfokuskan cara filem itu mentafsir dan mempersembahkan peristiwa dan tema tertentu. Penyelidikan mendedahkan bahawa Conquer: Lahad Datu kekal dengan peristiwa sebenar sambil digabungjalinkan dengan tema menarik seperti patriotisme, kesetiaan kepada negara dan kekuatan yang tidak berbelah bahagi. Filem ini menggambarkan realiti sebenar konflik bersenjata dengan tumpuan pada perincian dan juga menambah sentuhan dramatik untuk menjadikan cerita lebih menarik dengan gabungan adegan aksi perang yang sengit dengan mesej yang lebih mendalam tentang keberanian dan keazaman dalam melindungi kebanggaan negara. Akhirnya, kajian ini memaparkan bagaimana nilai-nilai patriotik dapat menyerlah dalam filem sejarah dan menyerlahkan potensi menarik untuk lebih banyak cerita Malaysia yang berakar umbi dalam sejarah ditayangkan di skrin besar. Kata kunci: Conquer: Lahad Datu, filem Malaysia, adaptasi filem sejarah, teori adaptasi, analisis kandungan, patriotisme. Teks penuh: PDF