Main Pateri dan Persekitaran Fizikal: Kajian Kes di Kampung Jedok, Ayer Lanas, Kelantan: (Main Pateri and the Physical Environment: A Case Study in Kampung Jedok, Ayer Lanas, Kelantan) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2013)
Main Pateri merupakan satu daripada perubatan tradisional Melayu yang popular di kawasan timur Semenanjung Malaysia dan masih menjadi pilihan masyarakat setempat untuk mengubati pelbagai jenis penyakit khususnya berkaitan kekusutan jiwa ataupun penyakit psikosomatik. Kajian ini dilakukan untuk mendokumenkan upacara ritual penyembuhan Main Pateri dan meninjau parameter fizikal persekitaran semasa berlangsungnya upacara penyembuhan tersebut. Satu lokasi kajian kes Main Pateri di Kampung Jedok, Ayer Lanas, Kelantan telah dipilih untuk mencapai objektif kajian ini. Pemerhatian, temu bual yang mendalam dan pengukuran parameter fizikal persekitaran yang merangkumi suhu persekitaran, kelembapan relatif, halaju udara, keamatan cahaya dan tahap bunyi telah dijalankan. Melalui kajian ini dapat disimpulkan bahawa upacara Main Pateri mempengaruhi turun naik parameter fizikal persekitaran disebabkan oleh pergerakan Tok Teri, pesakit, tari-menari, paluan alat muzik dan penonton yang keluar masuk daripada pentas Main Pateri. Selain itu, keadaan persekitaran alam semula jadi turut mempengaruhi bacaan data yang dicerap. Kajian ini juga dapat dijadikan asas untuk kajian lanjutan untuk menilai pengaruh upacara Main Pateri dan mengkaji hubung kaitnya terhadap parameter fizikal persekitaran dengan lebih terperinci tetapi perlu dilakukan dalam persekitaran kajian yang tertutup dan terkawal.Kata kunci: perubatan tradisional Melayu, Main Pateri, persekitaran fizikal