Cabaran Perbendaharaan Kata Konsep Islam dalam Kamus Melayu Inggeris Awal oleh Thomas Bowrey dan William Marsden (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2025)
Perbendaharaan kata Islam memainkan peranan penting dalam membentuk kamus awal bahasa Melayu yang disusun oleh sarjana Barat seperti Thomas Bowrey (1659–1713) dan William Marsden (1754–1836). Makalah ini mengkaji cara ahli leksikografi awal ini menggabungkan istilah-istilah Islam ke dalam kamus dwibahasa mereka, yang mendedahkan pengaruh budaya dan intelektual Islam yang mendalam terhadap bahasa Melayu dari abad ke-17 hingga ke-19. Melalui analisis perbandingan, kajian ini menyelami pilihan yang dibuat oleh Bowrey dan Marsden ketika mencatatkan istilah yang berasal dari bahasa Arab dan konsep Islam: Allah, haram, nabi dan neraka. Kaedah ini membolehkan tinjauan mendalam terhadap bagaimana kamus-kamus ini mengimbangi perwakilan makna asli yang tepat dengan tafsiran Barat yang dipengaruhi oleh kerangka kolonial. Kajian ini mendapati bahawa walaupun kamus-kamus ini berfungsi sebagai jambatan linguistik yang berharga yang memudahkan komunikasi dan pemahaman antara budaya, ia juga mencerminkan prasangka dan keterbatasan zaman tersebut. Penyelidikan ini menyoroti cabaran dalam mencatatkan pengetahuan Islam dengan tepat dan kesannya yang berkekalan terhadap pemahaman serta pemeliharaan bahasa Melayu dan warisan agamanya.Teks penuh: PDF