Rekonstruksi Wacana Kolonial: Pelaut Melayu, Kuasa dan Penulisan Semula Sejarah Maritim (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2025)
Makalah ini mengangkat persoalan kritikal tentang konstruksi wacana kolonial yang telah menjenamakan pelaut Melayu sebagai lanun dalam historiografi maritim Asia Tenggara — satu klasifikasi yang bukan sahaja sarat dengan prejudis kuasa, tetapi turut berfungsi sebagai alat hegemoni epistemik bagi menghakis legitimasi politik tempatan. Bertitik tolak daripada persoalan ini, makalah ini berhasrat untuk membongkar logik kuasa yang tersembunyi di sebalik retorik kolonial dan mengkaji bagaimana konsep lanun diposisikan sebagai strategi diskursif untuk menyingkirkan pelaut Melayu daripada ranah kedaulatan yang sah. Dengan menerapkan pendekatan analisis wacana kritis terhadap teks kolonial dan teks tradisional Melayu seperti Sejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah, kajian ini menganalisis bagaimana kolonialisme telah beroperasi bukan sekadar melalui dominasi geografi, tetapi juga melalui penaklukan makna yang bersifat simbolik dan sistemik. Dapatan menunjukkan bahawa pelaut Melayu bukanlah anarkis seperti yang sering ditampilkan, tetapi merupakan pelaksana kedaulatan yang sah dalam ekosistem politik serantau yang berteraskan adat, protokol kenegaraan dan nilai kosmologi tempatan. Penulisan ini menegaskan keperluan mendesak untuk membina semula naratif sejarah maritim Alam Melayu melalui kerangka epistemologi peribumi, yang mengiktiraf pelaut sebagai agen berdaulat dan penjaga maruah negeri. Penstrukturan semula wacana ini bukan sahaja menuntut keadilan sejarah, tetapi juga menjadi asas kepada pemerkasaan pengetahuan yang lebih jujur terhadap sejarah serantau yang telah lama dimanipulasi oleh bingkai kolonial.Teks penuh: PDF