Ejen Empayar: Penglibatan British dalam Pengumpulan Manuskrip Melayu pada Abad ke-18 dan ke-19 (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2025)
Makalah ini mengkaji aktiviti kolonial British yang melibatkan pengumpulan dan penterjemahan manuskrip Melayu di Semenanjung Tanah Melayu dari abad ke-19 hingga abad ke-20. Kajian ini meletakkan aktiviti-aktiviti tersebut dalam konteks sejarah dan sosiopolitik yang lebih luas, dengan meneliti metodologi, motivasi, dan tokoh-tokoh utama yang terlibat dalam usaha British untuk mengumpul dan menterjemah karya sastera Melayu, menggunakan pendekatan sejarah-kualitatif. Analisis ini meneroka pengaruh aktiviti kolonial tersebut terhadap pemeliharaan dan penyebaran warisan sastera Melayu, dengan menekankan implikasi budaya yang rumit serta sumbangan positif terhadap bidang keilmuan. Makalah ini menyiasat hubungan kuasa, perlambangan dan keaslian yang terkandung dalam proses pengumpulan dan penterjemahan manuskrip kolonial. Hasil kajian memberikan pandangan baharu terhadap warisan penglibatan kolonial British dalam sejarah kesusasteraan Melayu dan, dari sudut pandang dekolonial, menekankan kepentingan menilai semula secara kritis hubungan kuasa yang mempengaruhi pemeliharaan budaya ini.Teks penuh: PDF