(untitled) (Jurnal Bahasa, 2022)
Dalam bahasa Melayu dan !ban, kata kompleks yang terdiri daripada kata namaan dan kata karyaan dibentuk menerusi pengimbuhan dan penggandaan. Salah satu cara mengimbuh ialah menerusi penggunaan morfem me- untuk menerbitkan kata karyaan kompleks. Secara sinkronik, dalam bahasa Melayu morfem me- muncul bersama-sama proses nasalisasi. Sebaliknya juga, morfem ini mempunyai padanannya dalam bahasa Iban, misalnya dalam proses nasalisasi, eN- dan me- . Waiau bagaimanapun, me- dalam bahasa Iban mungkin wujud akibat pengaruh bahasa Melayu. Walaupun perkataan yang muncul apabila digandingkan dengan awalan me- atau eN- tergolong dalam kata karyaan, dalam kes-kes tertentu morfem ini boleh berfungsi menerbitkan kata namaan. Kertas kerja ini mencuba meninjau fungsi nominal/namaan me- dan eN- dalam bahasa Melayu dan bahasa Iban.