View Article Penguasaan bahasa Melayu oleh pelajar Melayu dalam arus globalisasi (Jurnal Bahasa, 2022)
Kajian ini berlujuan untuk menelili prestasi anak~anak Mclayu dalam subjek bahasa Melayu pada peringkat UPSR dan PMR. Kajian telah dilakukan ke atas empat buah sekolah, Seramai 1000 pelajar tclah dijadikan sampcl dengan menjawab soalan pcperiksaan tahun 1999, 2000 dan 2001. Paparan data menunjukkan bagi peperiksaan UPSR lahun 1999, 113 pelajar telah mencatat pencapaian baik, turun pada 105 orang pada tahun 2000 dan hanya 38 orang pada tahun 2001. Pada peringkat PMR juga menunjukkan pola yang sama. Prestasi pelajar baik bagi tahun 1999 ialah 274 orang menurun kepada 142 pada tahun 2000 dan naik sedikit kepada 145 pada tahun 2001. Kajian ini mendapati pcnurunan prcstasi pclajar berkait rapat dengan bentuk soalan yang dikemukakan yang kami golongkan sebagai soalan bermasalah. Soalan bermasalah yang ditemui ialah 16 peratus bagi tahun 1999, 20 peratus bagi tahun 2000 dan 40 peratus bagi tahun 2001 bagi UPSR. Peralus soalan bermasalah PMR pula adalah 23.3 peratus pada tahun 1999, 33.3 peratus pada Lahun 2000 dan 30 peratus pada tahun 2001. Kajian ini juga mendapati soalan bennasalah ada kaitannya dengan aspek nahu yang bermasalah. Soalan bermasalah mengelirukan pelajar kerana soalan tersebut berteraskan nahu pegangan tetapi bertentangan pula dengan nahu praktis. Nahu praktis ialah nahu yang digunakan olch masyarakat umum sehari-hari yang disebarluaskan oleh media sebagai kesan daripada arus globalisasi.