(untitled) (Jurnal Bahasa, 2017)
Sistem panggilan merupakan salah satu kompenan penting dalam konsep badangan sanak. Konsep ini menjelaskan hubungan atau pertalian darah dalam keluarga Melayu di Brunei Darussalam yang berpaksikan Melayu Islam Beraja (MIB). Kajian ini akan mengenal pasti bagaimana metafora sistem panggilan digunakan dalam merapatkan hubungan dan mengukuhkan nilai kekeluargaan masyarakat Melayu Islam di Brunei. Dengan adanya konsep badangan sanak ini aspek kekeluargaan diteliti menerusi sikap, kehormatan dan kemuliaan manusia seterusnya menjaga salasilah keturunan. Butiran leksikal yang dianalisis dan diteliti dalam kajian ini merupakan sistem panggilan yang terkandung dalam konsep badangan sanak dalam data sastera Syair Nasihat hasil nukilan Muda Omar ’Ali Saifuddien, Sultan Brunei ke-28. Kajian ini menunjukkan sikap kekeluargaan yang dipupuk pada peringkat pemerintahan sehingga melahirkan pengajaran kepada rakyat. Secara langsung, memperkukuh sistem keluarga dan masyarakat yang menjadi teras kekuatan dan kelangsungan Melayu Islam Beraja. Kata kunci: sistem panggilan, badangan sanak, Syair Nasihat, Melayu Islam Beraja