(untitled) (Jurnal Bahasa, 2015)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti bentuk dan strategi kohesi dalam teks sains yang terpilih. Data kajian ini terdiri dari 24 makalah bahasa Melayu yang diterbitkan dalam jurnal Sains Malaysiana pada tahun 2012. Makalah wacana sains yang terpilih berasal daripada tiga disiplin sains, misalnya, biologi (10 makalah), kimia (8 makalah) dan fizik (6 makalah). Makalah dianalisis berdasarkan program Wordsmith Tools 5 untuk mengenal pasti bentuk dan kekerapan kohesi dalam ayat. Kajian ini mengaplikasi model kohesi yang dicadangkan oleh Halliday dan Hasan (1976). Menurut model ini, terdapat lima jenis kohesi yang utama: rujukan, penggantian, ellipsis, penghubung dan pautan leksikal. Secara khusus, kajian ini hanya tertumpu pada rujukan, penghubung dan leksikal. Kajian ini mendapati bahawa perulangan leksikal adalah yang paling kerap digunakan dalam teks kajian, diikuti oleh rujukan dan penghubung. Sebagai penulisan akademik, makalah sains mempunyai karakter objektif, logik dan jelas. Hasil kajian ini akan menyumbang terhadap pemahaman yang lebih baik tentang jenis dan strategi kohesi dalam teks saintifik bahasa Melayu. Kata kunci: kohesi, wacana akademik sains, WordSmith Tools 5, teks saintifik