(untitled) (Jurnal Bahasa, 2014)
Bahasa dapat dijadikan medium untuk mengungkapkan suka duka kehidupan. Kajian ini melihat pengalaman mengalami kemiskinan melalui bahasa. Kajian menerapkan Teori Relevans (TR) Sperber dan Wilson (1986). Kajian ini meletakkan sembilan baris dalam sajak "Selembar Kamus Kemiskinan" karya Usman Awang (UA) sebagai ironi dan dianalisis dengan TR untuk mencari makna yang dihajati. Dalam TR, proses menentukan kod, inferens dan andaian dapat membantu melengkapkan pencarian makna implisit. TR membenarkan melihat kepada kenangan dan sebagainya untuk mendapat konteks pemula. Melalui kod, inferens dan andaian yang disyaratkan dalam TR, makna implisit sajak "Selembar Kamus Kemiskinan" telah dapat dikesan. Hasil kajian menunjukkan bahawa UA berjaya mengajak pembaca merasai kesengsaraan hidup dalam kemiskinan dengan menggunakan bahasa puitisnya dan emosi sedih dan simpati telah dapat dikesan dalam sajak ini. Kata Kunci: bahasa, kemiskinan, Teori Relevans, ironi, Usman Awang