(untitled) (Jurnal Bahasa, 2019)
Puak Dusun dikenali dengan nama Sang Jati merupakan salah satu daripada tujuh puak jati di Negara Brunei Darussalam. Puak Dusun Brunei mempunyai bahasanya yang tersendiri dan masih dipraktikkan oleh sebahagian masyarakat Dusun sehingga hari ini. Namun begitu, ramai yang tidak menyedari bahasa Dusun di Brunei telah dipengaruhi oleh bahasa Melayu Brunei. Kajian mengenai isu tersebut agak kurang diberikan perhatian. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti pengaruh bahasa Melayu dalam bahasa Dusun dan mengenal pasti punca pengaruh tersebut. Terdapat tiga aspek linguistik yang disentuh untuk melihat pengaruh bahasa Melayu, iaitu ejaan bahasa Dusun, fonologi bahasa Dusun dan imbuhan bahasa Dusun. Bahan kajian utama ialah kosa kata bahasa Dusun yang direkodkan dalam tesis Yabit (1994) yang bertajuk The Recostruction of Pre-Dusun and the Classification of its Decendents.; buku Daftar Leksikal 7 Dialek Brunei Darussalam (2011); Kamus Sang Jati Dusun (2014) serta; leksikal bahasa Dusun. Kosa kata berkenaan dibandingkan dengan aspek linguistik bahasa Melayu Brunei. Pengaruh terhadap bahasa Dusun yang dibincangkan termasuklah faktor bahasa serumpun, sistem pendidikan, perpindahan puak Dusun, sosial dan ekonomi. Kajian ini diharapkan dapat memberikan pengetahuan tambahan mengenai bahasa etnik di Brunei dan meningkatkan kesedaran masyarakat Dusun mengenai bahasa mereka yang terkesan oleh pengaruh bahasa Melayu. Kata kunci: bahasa Dusun Brunei, pengaruh bahasa Melayu, Sang Jati Dusun, ejaan, fonologi, imbuhan