(untitled) (Jurnal Bahasa, 2007)
Dalam bahasa Melayu, penyebaran geluncuran berlaku dalam kata dasar, sempadan imbuhan (sempadan awalan dan sempadan akhiran) sekiranya vokal pertama dalam urutan vokal terdiri daripada vokal [ + tinggi]. Contoh dalam perkataan /buah/ [buwah], /diam/ [diyam], lburu + an/ [buruwan] dan /tari + an/ [tariyan]. Manakala, proses penyisipan hentian glotis yang berlaku secara default tidak berlaku dalam kata dasar, sebaliknya proses ini hanya berlaku dalam sempadan imbuhan dan kata morfologi (sempadan awalan, sempadan akhiran, kata ganda, kata majmuk dan sintaksis). Contoh dalam perkataan /guna + an/ [guna?an], /mula + i/ [mula?i], /di + am bill [di?ambel], /anai-anai/ [anai?anai] dan /satia + usaha/ [satiya?usaha]. Oleh sebab proses penyisipan hentian glotis dalam BM tidak berlaku dalam kata dasar tetapi hanya berlaku dalam sempadan imbuhan dan kata morfologi, proses ini dikenal sebagai proses pasca leksikal.