(untitled) (Jurnal Bahasa, 2008)
Arkaisme merupakan elemen yang menarik dan menakjubkan dalam bahasa. Justeru artikel ini merupakan satu lagi usaha untuk menelusuri beberapa daripada ciri kata-kata arkaik yang ditemukan dalam teks-teks lama seperti Sejarah Melayu, Hikayat Malim Deman, dan Hikayat Hang Tuah. Di samping mengenal pasti kata-kata yang `old-fashioned’ ini, kajian ini mengenal pasti ciri-ciri utama kata arkaik. Arkaisme memperlihatkan keberdayaannya untuk membentuk dan mencipta kata dan istilah baharu dalam bahasa Melayu. Kini beberapa daripada kata ini telah meresap masuk ke dalam perbendaharaan kata Melayu moden. Meskipun arkaisme dianggap sudah usang, namun masih wujud dalam teks Melayu klasik lama, sastera lama, puisi, teks keagamaan, dan dalam beberapa teks perundangan.