(untitled) (Jurnal Bahasa, 2006)
Ayat kompleks ialah ayat yang terdiri daripada dua atau lebih klausa yang dihubungkan oleh kata penghubung. Dalam bahasa Melayu, klausa setara biasanya dihubungkan oleh kata penghubung setara, misalnya kemudian, sementara klausa tak setara dihubungkan oleh kata penghubung tak setara, misalnya serta. Bagaimanapun, didapati bahawa pemerian tentang kata penghubung dalam bahasa Melayu tidak dibincangkan dengan wajar oleh penahu, khususnya dari segi istilah dan fungsi. Oleh itu, makalah ini bertujuan untuk menggambarkan dan membincangkan fungsi unsur penghubung, dan bagaimana fungsi tersebut berkaitan dengan penggunaan dan gaya dalam teks sastera Melayu. Secara khususnya, makalah ini akan memperlihatkan bagai-mana unsur penghubung digunakan untuk menambah maklumat lakuan dan bukan lakuan dalam sesuatu ayat kompleks dalam bahan tersebut. Dengan erti kata lain, perbincangan linguistik tentang kehadiran unsur penghubung yang berdasarkan contoh sebenar yang digunakan oleh pengarang Melayu. Hal ini akan memberikan kesahan dalam menghubungkan deskripsi linguistik dengan penggunaan sebenar, dan gaya unsur penghubung dalam bahasa Melayu. Perbincangan ini akan menyumbang kepada bidang linguistik Melayu dalam konteks status dan fungsi unsur penghubung dalam bahasa Melayu.