(untitled) (Jurnal Bahasa, 2005)
Makalah ini akan membicarakan struktur bahasa Cina Peranakan Kelantan. Cina Peranakan Kelantan merupakan sebuah komuniti yang memperlihatkan tahap asimilasi yang tinggi terhadap bahasa dan budaya masyarakat Melayu Kelantan dan jugs masyarakat Thai Kelantan. Beberapa aspek struktural menonjol yang merupakan penyerapan daripada Dialek Melayu Kelantan dan Dialek Thai Kelantan, akan dibincangkan dalam kerangka linguistik kontrastif dari dimensi pertembungan bahasa. Beberapa ciri menonjol tentang binaan intraklausa dan interklausa akan dihuraikan untuk memperlihatkan struktur bahasa Cina Peranakan Kelantan, yang merupakan sato kes asimilasi linguistik sistem-sistem bahasa Cina-Melayu-Thai.