(untitled) (Jurnal Bahasa, 2006)
Sejak beberapa dekad yang lalu, teori terminologi telah menjadi subjek perdebatan dalam beberapa perbincangan. Makalah ini akan melihat sebab-sebab topik ini telah mendapat perhatian banyak pihak lewat waktu ini. Penulis akan membincangkan teori yang dikembangkan oleh Mister dan menganalisis motivasi yang terselindung di sebalik teori ini. Kemudian penulis akan menjelaskan sebab-sebab teori Wiister ini tidak dipersoalkan atau dicabar buat sekian lama, dan seterusnya memperlihatkan sebab-sebab lahirnya suara-suara kritikal akhir-akhir ini, termasuklah pandangan tradisional dan moden. Penulis juga akan meneliti penerimaan idea baharu dalam terminologi, dan seterusnya mengemukakan definisi teori terminologi dengan meneliti isu penting seperti penerimaan sesuatu teori, dan memberikan pandangan dalam perdebatan ini.