(untitled) (Jurnal Bahasa, 2006)
Kajian ini meneliti tiga komponen lambang, iaitu kategori lambang, makna lambang, dan kategori makna lambang. Aspek yang dikaji melibatkan lambang literal kata nama dalam tema pantun agama dan kepercayaan. Keseluruhannya, tema ini mengandungi lambang kata nama yang bersifat literal, sekali gus membuktikan bahawa genre pantun dalam tema ini lebih cenderung menggunakan lambang serta mengandungi makna yang bersifat jelas dan nyata. Ini mungkin boleh dikaitkan dengan tema pantun itu sendiri yang menjurus kepada unsur pengajaran dan nasihat. Justeru, bahasa yang ringkas dan jelas maksudnya perlu bagi memudahkan interpretasi pembaca.