(untitled) (Jurnal Bahasa, 2022)
Kajian ini membincangkan pendcksripsian kontur intonasi jenis ayat. Pendeksripsian kontur intonasi dalam kajian ini mengambil dua pergcrakan nada awal kontur. Dapatan kontur intonasi yang rencam ini dipermudah dengan prinsip protolaip. Terdapal empat kelompok pergerakan nada awal jenis ayat bahasa Melayu, iaitu %LL, %LH, %HL dan %I-IH, gabungan pilihan nada tengah yang pelbagai dan pergerakan nada akhir L%, L*%, H% dan H*%. Kelompok pergerakan nada awal %HL merupakan yang tertinggi dengan 57 (53.27%) dan yang terendah, %HH, 2 (1.87%). Pergcrakan nada akhir yang paling kerap, L%, 82 (76.63%) berbanding dengan L*% dan H*% yang masing-masing, l (0.94%).