(untitled) (Jurnal Bahasa, 2022)
Dari dahulu hingga kini, konsep ’janji Melayu’ masih lekat dalam masyarakat Melayu. Jika dahulu dikatakan masyarakat Melayu tidak mempunyai pengukur masa yang tepat namun setelah munculnya peradaban masa yang tepat,jam umpamanya, penilaian orang Melayu terhadap masa boleh dikatakan masih kekal. Ukuran-ukuran masa seperti selama enggang mengeram, selangkas betik berbuah dan semasak buah rambai adalah mariifestasi betapa lamanya masa yang diambil untuk melakukan sesuatu perkara. Peredaran masa dan kesan modenisasi masih menyaksikan ukuran masa seumpama ini dipraktikkan lagi. Ungkapan-ungkapan seperti-lepas asar, lepas maghrib, senja telah dipakai bagi merujuk pada masa. Persoalannya sekarang adakah masyarakat Melayu begitu sempit pemikiran mereka sehingga arus modenisasi dan globalisasi gagal mengikis pandangan mereka terhadap masa. Atau adakah ini nilai peradaban Melayu yang mesti dipertahankan agar Melayu akan tetap dihormati sebagai bangsa yang boleh bertolak ansur dan berhati budi. Data teks klasik dan moden akan dijadikan perbandingan ukuran masa bersandarkan perspektif ilmu pragmatik. Hasilnya kelak akan menjadi hakim kepada pengukuhan atau perubahan nilai peradaban itu sendiri.