(untitled) (Jurnal Bahasa, 2004)
Bahasa Indonesia (Bl) dan Bahasa Melayu (BM) dianggap umum sebagai dua bahasa ’berkembar’ yang serupa tetapi tidak sama. Tujuan makalah ini adalah untuk mengungkapkan gejala yang tidak sama dalam dua bahasa tersebut berkenaan kata sendi dan kata hubung. Dari segi teori linguistik antara lain disentuh pengelompokan kata sendi dan kontroversi mengenai membezakan kata sendi dari kata hubung. Kajian perbandingan dilakukan baik dalam aspek kuantitatif mahupun kualitatif dengan tumpuan diberikan pada aspek fungsional namun aspek semantik ada dibicarakan juga.