(untitled) (Jurnal Bahasa, 2005)
Dalam dunia pelancongan yang terbentuk daripada pelbagai dimensi yang ikut pula melibatkan bermacam-macam usaha dan kegiatan untuk memberikan aneka perkhidmatan kepada pelbagai ragam pelawat/pelancong, terdapat sekumpulan orang yang bukan sahaja mendukung peranan penting, tetapi kewajipan yang amat diperlukan. Mereka ialah para pemandu pelancong yang melayani keperluan dan kerenah para pelancong yang melawat sesuatu tempat itu untuk mem-pertingkat pengetahuan, memahami budaya masyarakat lain selain negara dan rakyat sesebuah tempat itu. Bagaimanakah seseorang pemandu pelancong itu menyampaikan pelbagai keterangan dan khazanah budaya tentang sesebuah negara itu kepada para pelancong? Bagaimana seseorang pemandu pelancong itu berkomunikasi dengan para pelancong? Penyelidikan ini dilakukan untuk meneliti "lakuan komunikatir’ (Saville-Troike, 1989) yang digunakan oleh para pemandu pelancong, sebuah komuniti bahasa di Malaysia. Penyelidikan ini diasaskan kepada satu "situasi komunikatif (Saville-Troike, 1989); lawatan berpandu di dan di sekitar Bandaraya Kuala Lumpur dan Bandar Melaka untuk para pelancong asing. Penyelidikan ini meneliti satu "peristiwa komunikatif’ (Saville-Troike, 1989), iaitu percakapan para pemandu pelancong dengan para pelancong semasa menjalankan tugas. Dalam makalah ini, penemuan-penemuan daripada penyelidikan ini hanya difokuskan pada lakuan komunikatif yang digunakan oleh para pemandu pelancong dan sebab-sebab di sebalik penggunaan laku4n-lakuan itu.