(untitled) (Jurnal Bahasa, 2003)
Pendidikan dan latihan guru Bahasa Melayu (BM) pada abad ke-21 adalah berbeza dengan pendidikan dan latihan yang diterima pada pada masa lalu. Banyak aspek dalam pendikan dan latihan guru dimasukkan seperti kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi, kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif, kepelbagaian kecerdasan dan banyak lagi. Penubuhan Sekolah Bestari turut menjadikan pendidikan dan latihan yang diterima oleh guru BM semakin mencabar.