(untitled) (Jurnal Bahasa, 2003)
Bahasa Melayu dan bahasa Iban tergolong dalam rumpun Austronesia. Sehubungan itu bahasa Melayu (seterusnya BM) dan Bahasa Iban (seterusnya Bib) dikatakan berasal dari satu keturunan yang sama, iaitu dari bahasa induk atau bahasa purba Melayu-lban. Keadaan ini disebabkan oleh banyaknya persamaan di antara kedua-dua bahasa tersebut berbanding dengan bahasa-bahasa serumpun yang lain. Untuk melihat persamaan dan perkaitan ini, satu tinjauan sepintas lalu dibuat terhadap BM dan Iban berdasarkan aspek fonologi, tatabahasa, dan leksikal. Kajian terhadap unit dan unsur-unsur nahu serta leksis, memperlihatkan tentang hilang atau bertahannya unsur-unsur linguistik tertentu serta mengukuhkan unsur-unsur lain dari sistem bahasa. Di samping itu untuk melihat tingkat kekognatan dan kekerabatan, kaedah leksikostatistik dan glottokronologi turut digunakan dengan mengambil 100 perkataan dari senarai kata Swadesh.