(untitled) (Jurnal Bahasa, 2003)
Bahasa pengurusan Islam ialah bahasa yang menghubungkan diri penggunanya dengan Allah s.w.t., umpamanya memulakan, sesuatu urusan yang disertai dengan kesungguhan dan keikhlasan dengan lafaz bismillah, bersyukur di atas sesuatu urusan yang diuruskan dengan baik dengan lafaz alhamdulillah, atau berazam dengan bersungguh-sungguh menguruskan sesuatu tugas dengan lafaz insya-Allah. Hubungan ini secara langsung mengikat manusia dengan penciptanya, dan seterusnya memperlihatkan perbezaan yang sangat nyata dengan ciri bahasa pengurusan lain yang membebaskan manusia daripada ikatan ketuhanan serta ikatan kepercayaan yang bersifat metafizik di sebalik isme-isme seperti sekularisme, liberalisme, modenisme, dan sebagainya.