(untitled) (Jurnal Bahasa, 2003)
Makalah ini cuba menghuraikan sedikit sebanyak mengenai aspek struktur maklumat sebagai salah satu aspek dalam wacana dengan tumpuan kepada cerita penglipur Iara Melayu. Penelitian dibuat dari segi susunan maklumat dan intonasi sebagai penanda jenis maklumat sebagai mana yang diketengahkan oleh Halliday (1985) dengan tumpuan kepada dua penglipur Iara yang berbeza.