(untitled) (Jurnal Bahasa, 2002)
Dalam bahasa Melayu standard, proses penasalan vokal hanya berlaku secara progresif(vokal menjadi nasal apabila iadidahului oleh konsonan nasal). Sebali,knya, dalam dialek Pattani Gerik proses penasalan vokal boleh dilihat dalam dua bentuk: Penasalan vokal progresif dan penasalan vokal regresif. Dalam penasalan vokal regresif, vokal menjadi nasal apabila diikuti oleh konsonan nasal yang menduduki posisi akhir kata (suku kata tertutup). Terdapat dua proses fonologi lagi selepas proses penasalan vokal: Konsonan nasal yang menduduki posisi akhir akan mengalami pengguguran apabila vokal di sebelah kirinya terdiri daripada vokal / E/, dan konsonan nasal pada posisi akhir akan mengalami velarisasi apabila vokal di sebelah kirinya terdiri daripada vokal /i, o, u/.