(untitled) (Jurnal Bahasa, 2001)
Penggandaan separa merupakan salah satu proses morfologi untuk menghasilkan kata terbitan bahasa Melayu. Kebanyakan kajian sebelum ini hanya menjelaskan bagaimana rumus-rumus morfologi dan fonologi itu berinteraksi antara satu sama lain dalam menghasilkan bentuk kata ganda separa yang gramatis. Sebaliknya, persoalan mengapakah sesuatu bentuk itu muncul sebagai tidak gramatis ataupun tidak pemah wujud dalam bahasa Melayu tidak diberikan penjelasan yang berpada. Justeru itu, makalah ini cuba memberikan penjelasan mengapakah kata dasar yang bermula dengan vokal dan kata dasar yang bersuku kata tunggal tidak boleh menjalani proses penggandaan separa. Dalam menangani isu ini, penulis akan menggunakan kerangka teori autosegmental model pemindahan melodi (Clements, 1985).