(untitled) (Jurnal Bahasa, 2002)
Kepelbagaian imbuhan merupakan salah satu ciri bahasa Melayu. Pengimbuhan bahasa Melayu bersifat aglutinasi, khusus jenis Indonesia. Pengulangan morfem dan perkataan pula memainkan peranan yang produktif dalam perkembangan morfologi, kerana imbuhan aglutinatif digunakan untuk menerbitkan leksem baharu. Dalam makalah ini penulis cuba menunjukkan bahawa pengulangan morfem dan perkataan bukanlah semata-mata ciri bahasa Melayu, malah ciri bahasa Austronesia dan bahasa yang digunakan di Indocina.