(untitled) (Jurnal Bahasa, 2001)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti sikap dan minat pelajar bukan Melayu serta kaitannya dengan faktor keluarga, guru, alat bantu mengajar, dan sekolah. Kaedah tinjauan melalui soal selidik dilakukan pada 300 pelajar bukan Melayu di sekolah di Negeri Sembilan. Dalam kajian ini, didapati bahawa pelajar bukan Melayu mempunyai masalah dalam pemelajaran mata pelajaran Bahasa Melayu. Waiau bagaimanapun, sikap dan minat pelajar bukan Melayu terhadap pemelajaran Bahasa Melayu tidak mempunyai perkaitan yang signifikan dengan faktor keluarga, guru, alat bantu, dan sekolah.